Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kontakty

Paweł
tel.664731927

Robert
tel. 691205101

Email kontaktowy
sklep@homebeer.pl

Paweł
GG: 1554314

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
 

Piwo domowe - Bohemian Pils 14 BLG - zestaw ze słodów

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: do 3 dni roboczych
Cena: 38,20 zł 38.20


ilość szt.
Zyskujesz 3 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 3.56248
Producent: -
Kod produktu: #1

Opis

Bohemian Pils to tradycyjny mocny Czeski Pils. Ma wyższą zawartość alkoholu niż tradycyjny pilsner, przy podobnym kwiatowo-korzennym aromacie. Całości dopełnia idealnie zbalansowany smak słodu z delikatną goryczą czeskich chmieli. Zawiera ok 5,0% alk.

Zawartość ekstraktu ok. 14Blg
zawartość alkoholu ok. 5-5,5%.

W przypadku, gdy chcemy uzyskać 20l piwa domowego, prosimy wybrać do koszyka 2 x zestaw.

W skład zestawu na 10 l piwa wchodzi:

- Bruntal słód pilzneński klepiskowy - 2,5 kg
- Bruntal carahell (carapils) - 0,5 kg
- Chmiel Vital - 15g - tymczasowo zamieniony na Saaz -15g
- chmiel Rubin - 15g  - tymczasowo zamieniony na Magnum -15g
   - Chmiel Saaz late - 15g - tymczasowo zamieniony na Tradition - 15g

Poniżej zalecamy dwa sposoby zacierania na 20-22l piwa:

1. Zacieranie dla początkujących:

- słody wsypujemy do 15l wody o temperaturze 66oC,

- przez pierwsze 40 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 63oC,

- następnie przez 20 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 73oC,

- następnie podgrzanie do 78-80oC,

- wysładzanie w 10l wody o temperaturze 75oC.

2. Zacieranie dla zaawansowanych - dekokcja jednowarowa:

- 15l wody podgrzewamy do temperatury 55°C

- wsypujemy słody,

- przez pierwsze 20min utrzymujemy zacier w temperaturze 52-53°C, 

- następnie podgrzewamy całość do 65°C i odbieramy około 4l zacieru (dekokt), pozostałą część utrzymujemy w temperaturze 64-65°C,

- dekokt podgrzewamy w osobnym naczyniu do 72-73°C i pozostawiamy na około 10-15min. Po tym czasie dekokt doprowadzamy do wrzenia i gotujemy go przez następne 20min. Przelewamy porcjami dekokt to pozostałej części zacieru ciągle mieszając,

- następnie przez 30min - utrzymujemy zacier w temperaturze 72-73°C,

- następnie podgrzanie do 78-80°C,

- wysładzanie w 10l wody o temperaturze 75°C.

Chmielenie przez 80-90 min:

- pierwszej minucie gotowania - 30g chmielu Rubin

- w 75-tej minucie - 30g chmielu Vital  + 15g chmielu Saaz late

- w ostatniej minucie -  15g chmielu Saaz late

Studzenie do temperatury poniżej 30°C, zadanie drożdży. Fermentacja burzliwa - 5-7 dni w temperaturze 10-12°C, następnie fermentacja cicha w temperaturze 6-10°C około 2-4 tygodnie, rozlew do butelek. Po 4 tygodniach piwo jest gotowe do spożycia.

Gwarantujemy najwyższą jakość śrutowanych słodów.
Słody z opcją śrutowania przygotowywane są indywidualnie do każdego zamówienia. Śrutowanie przeprowadzamy na gniotowniku walcowym zapewniającym optymalne rozdrobnienie słodu oraz właściwe oddzielenie go łuski. Łuska zachowuje swoją budowę (nie jest zbyt mocno uszkodzona), co ma wpływ na jakość naszego piwa oraz przyśpieszenie wysładzania zacieru.

Słody w zestawach pakowane są zgodnie z podziałem na trzy grupy: jasne, karmelowe i ciemne. Każda z grup pakowana jest zbiorczo w osobnym opakowaniu (np. jeśli w zestawie występuje słód barwiący i prażony to zostaną one spakowane w jeden worek). Worki ze słodami oznaczone są etykietami z nazwą zestawu.

Zestaw nie zawiera drożdży, należy je dokupić osobno. Poniżej znajdziesz polecane przez nas drożdże do tego zestawu.

Przedstawiona na zdjęciu barwa piwa jest orientacyjna i w rzeczywistości może się nieznacznie różnić. Wpływ na barwę piwa mają głównie słody, których EBC w zależności od dostawy mieści się w określonych przedziałach barwy (np. karmelowy czerwony 40-60 EBC).

Porcje chmielu pakowane są z wykorzystaniem specjalnych saszetek do jego próżniowego konfekcjonowania. Saszetki wykonane z metalizowanej, wysoko barierowej, wytrzymałej folii, dzięki czemu chmiel dłużej zachowuje wysoką jakość w trakcie jego przechowywania.

Rozszczelnienie saszetki  w trakcie transportu (brak odessanego powietrza) nie stanowi podstawy reklamacji. W przypadku rozszczelnienia opakowania, chmiel należy umieścić w szczelnym naczyniu (np. słoik), w celu ograniczenia wymiany powietrza. Aby wydłużyć trwałość chmielu oraz zachować jego cenne właściwości, należy przechowywać go w temperaturze 2-6C.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl